JOGUNK A VÁROSHOZ címen kerekasztal beszélgetést szervezünk 2010.05.11-én, kedd estére a KASZINÓba (Nyár u. 29.).
Gyere el, és hallgasd meg a meghívott aktivisták beszámolóit, vagy oszd meg velünk véleményed, ha érdekel a városhoz való jog=a városhoz mint élettérhez való közös hozzáférés, a város kialakításában való részvétel.

Témák:

- Társadalmi Aktivizmus
- Street Art
- Független Média
- Autonóm Térfoglalás
- Város Zöldítés
- Urban Games
...és bármi, amit szívesen látnál viszont legszeretettebb városodban.

Szerveződjünk egy olyan város létrehozásáért, ami mindenki számára élhető és formálható!!!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előzményekért látogasd meg a Right to the City blogot.

Kié a grund?

2010.05.10. 00:05

A srácoké, akik rugják a bőrt? A kutyásoké? A nyugdíjasoké? A civileké? A szórakozni vágyó túristáké? Az alternatív fiataloké? Mindenkié? --> SENKIÉ?!

Most tekintsünk el a molnár ferenci hagyománytól. Az én értelmezésemben a grund nem csak üres, beépítetlen városi telek, hanem köztér, kihasználatlan, magára hagyott ingatlan is lehet. Kerületünk ezekről csak úgy, mint lépten nyomon felbukkanó kutyaürülékről vagy a messze földön híres/hírhedt polgármesterről is ismert. 

Idő szűkében a blog mostanában csak programajánlókkal szolgált, de igyekszem ezekkel a kérdésekkel külön posztban foglalkozni. Számos probléma merült fel az utóbbi időben, amelyek mind a parlagon heverő vagy közös használatban lévő terek (helyek) megoldatlan helyzetére reflektálnak.

A Városi Piknik szervezése kapcsán kiderült, még hosszas huzavona után is szinte lehetetlen megállapodni a vezetéssel (akár önkormányzati, akár fővárosi) a közterület használatról, foglalásról. A civil szervezetek megjelenésére alkalmat adó program, ami ez alkalommal a városi élet és a multikultúrális társadalmi lét kihívásaira kereste a választ, mindenkit meggyőzhetett arról, mennyivel kellemesebb egy zsúfolt belvárosi utca, ha autók helyett padok és virágosládák foglalják el az utat és a parkolót.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  

Kardos Dániel (gitár) és Vázsonyi János (szaxofon) duója a Király utcai Sirály előtt

                                                                                                                                                                                                                                                                    

 

 

 

 

 

Városi piknik a flaszteren

A CivilKultNap (aka Városi Piknik) alkalmával, május 1-jén rövid hallgatás után nyitott meg ismét a Boulevard és Brezsnyev Galéria egy foglalt házban (üzletben) a Király és a Kisdiófa utca sarkán. A szaftos részleteket most dramaturgiailag indokoltan kihagyom, folytatás és részletek a gerilla kiállításról a következő részben. Ide kapcsolódik a korábban itt is felbukkant Kaszinó autonóm tér története.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                         

Vörös enteriőr Nick Cave-vel a Boulevard és Brezsnyev Galériában

Ismét/továbbra is folyik az aláírásgyűjtés a Szimpla Kert ellen. Mint arról korábban itt is hírt adtam, enyhítendő a szórakozóhely okozta kellemetlenségeket, tulajdonosai életre hívták az AZÉRT Egyesületet (Az Élő Erzsébetvárosért), aminek céljai közt szerepel éjszakai mobil információs pontok kihelyezése (értds: kedves, fiatal, idegennyelven beszélő fiúk-lányok biztonsági szolgálattal kiegészülve irányítják útba és rendre a meglehetősen illuminált és hangos szórakozó közönséget), rendszeres kerülettakarítás valamint a Klauzál téri nyilvános illemhely üzemeltetésének átvétele. A lakókat ez továbbra sem nyugtatja meg, a fejleményekről igyekszem beszámolni.

...to be continued 

Kaszinó Ideiglenes Autonóm Tér néven közösségi helyet nyitott az Új világ BETA tesztje brigád, akik egyebek mellett a Kálvária bálért is felelősek. Április 22-től négy napon át tart az "ember kísérlet", vajon képes-e néhány lelkes aktivista, érdeklődő és támogató elindítani és önállóan, forrás nélkül fenntartani egy közösségi teret. A hetedik kerületi Nyár utca 29. számban található egykori zsidó kaszinó épületében minden délután hat órától várják azokat, akik osztozik az elképzelésben, hogy a közösség az nem olyan, ami magától van, azt bizony csinálni kell.

Program:

Április 22.: kiállításmegnyitó Borhy Balázs, Pintér Gábor, Szőke Gáspár munkáiból

Április 23.: beszélgetés a Jogunk a Városhoz témakörben

Április 24.: 13.30-tól piac expedíció, utána vacsora

Április 25.: pihenés, játék, kupaktanács

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utána - pillanatkép a tegnap esti kiállításról

Az évek óta elhagyatottan álló, romos ingatlant kitakarították, és ezentúl - hacsak átmenetileg is - közkonyhának, művészeti galériának, szabad-boltnak és szabad-kávézónak ad helyet. De mitől szabad? Nem azt jelenti, hogy itt minden teljesen ingyen van, és szabad a rablás. A lényege, hogy nem kereskedelmi elvek szerint, hanem olyan csere alapon működik. Autonóm, mert nem apellál mindent_jobban_tudó szponzorokra, támogatókra, eleve_lejátszott pályázatokra. Ha valaki részese szeretne lenni, annak aktívan közreműködnie is kell. Ez nem egy szolgáltatás, amire befizetsz, aztán passzívan belesüppedsz. Van, aki főz, más takarít, beszerzi az alapanyagokat, vagy egyszerűen csak időről időre ellátogat, és megtalálja a módját, hogy tevékenyen részt vegyen a közösség életében - én például ma beszélgetni fogok, ahhoz nagyon értek...és mindenesetre gondoskodom a magam fogyasztásáról.

 

 

 GreenDrive - gyorskertészde 

- Mit parancsol?

- Két palánta árvácskát, egy cserép büdöskét, három tő muskátlit.

- Más nem lesz?

- Köszönöm nem, de sietnék, mert vált a lámpa...

- Parancsoljon, Virágos Budapestet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akár ez a fiktív párbeszéd is elhangozhatott volna ma délután 6 óra körül a Astoriánál, ahol a TACS (TÁP Akciócsoport) köztéri palántaosztást szervezett a piros lámpánál várakozó autósoknak. Ehejet valami ilyesmi mordult fel az aszfalt és acél díszlet mögül:

- Hogy a jó k**** ***ba elmentek, van nekem jobb dolgom is, minthogy ti itt virágot osztogattok...

A tilosban parkoló sietős sofőr volt az egyetlen, aki indokolatlan feltartásnak vélte a szélvédőkön elhelyezett palántákat. Nagy meglepetésemre, szinte minden autós kiszállt, hogy megtartsa az ajándékba kapott cserepes virágot, pedig mi nagyon igyekeztünk, hogy teszteljük őket. A mai nap eredménye: kb. 60-1 új palántatulajdonos. Hosszabb beszélgetésbe nem elegyedtek, de ugye aki a virágot szereti, ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

photo by Vermes Kata

Túlélő túrához nem kell földrészeket átkelnünk, trópusi lakatlanszigetre vagy a Sziklás-hegységhez utaznunk. Elegendő, ha megpróbálunk átvészelni akár csak egy napot a kopogós fagyban az utcán vagy egy fűtetlen lakásban.

Minden télen tucatnyi áldozatot szed a hideg, akik sokszor névtelenül és észrevétlenül tűnnek el a közterekről, szomszédságokból. Rájuk emlékezik a Menhely Alapítvány által szervezett télbúcsúztató menet, amelyhez a A Város Mindenkié csoport is csatlakozik. Alább olvashatjátok hivatalos meghívójukat, és a felhívás pkalátját. 

Kedves Barátaink!

A Város Mindenkié szeretettel meghív Benneteket a Menhely Alapítvány télbúcsúztató programjára, melyhez mi is csatlakoztunk.

Időpont: 2010. április 15. csütörtök

Helyszín: Blaha Lujza tér

A program során búcsút veszünk a téli krízisidőszaktól, virágokkal emlékezve a tél áldozataira, a 2009-2010 telén elhunyt hajléktalan emberekre. A télbúcsúztatáson jelképesen „elcsomagoljuk” a Krízisautót, amellyel a Menhely Alapítvány a közterületen élő emberek segítését végzi.

Találkozó: 11.45-kor a VII. ker. Kürt u. 4. szám alatti nappali melegedő előtt, ahonnan közösen vonulunk át 12.00-kor a Blaha Lujza térre.

Várunk Benneteket szeretettel!

A Város Mindenkié csoport

avarosmindenkie@gmail.com

 

Itt a tavasz, dagad a ... lányok keble, a fiúk nadrágja. Elszabadulnak az indulatok, és ez következményekkel jár: kivillan a kőműves dekoltázs, új terméseikkel hóesést imitálnak a platán fák a Kiskörúton, nyerítenek a drótszamarak, woodstock-i hangulat uralkodik a Gödörnél, és még az is megeshet, hogy kivirágzik az aszfalt és egy-két motorháztető.

Tavasznyitó bemelegítőre készülnek ugyanis a frissen alakult TACS (Táp Akció Csoport) aktivistái, akik azzal örvendeztetik meg április 13-án 18 órakor a piros lámpánál veszteglő autósokat, hogy cserepes árvácskákat ültetnek a motorháztetőkre. Bár elhatártolódnak minden mögöttes jelentéstől, eltökéltek: BUDAPEST VIRÁGVÁROS!

Ingyen palántaoszáshoz sorbanállás négy keréken az Astoriánál a Múzeum körút, Kossuth Lajos utcai kereszteződésnél.

Bővebben a TACS-ról megalakuló kiáltványukból:

„Új irányokat nyitunk. A színházat kiengedjük az utcára, mint egy veszett kutyát, hogy harapja meg a nézőket. Ha nem jönnek be a színházba, múzeumba, majd mi kimegyünk az utcára és megfertőzzük őket. Tömegbe lőjük a kultúrát!”  

A Táp Akciócsoport (TACS) a Táp Színház keretein belül egy vizuális művészeket egybegyűjtő újonnan alakult csoport, amely főleg köztéri akciókat, performance-okat szervez és alkot. Jelmez és díszlettervezők, képző és iparművészek a Táp Színház alkotóival közösen dolgoznak művészeti projekteken.

A fiatal művészek utcai akciókra, művészi és társadalmi célok közvetítésére szövetkeztek. A színház és vizuális művészetek eszközeit együttesen használva alkotnak köztéri műalkotásokat. A színház és a képzőművészet együttes erővel, egymást kiegészítve szólítja meg az utca emberét, bevonja, részévé teszi és felhívja a figyelmét arra, hogy a művészet valóságos, mindenkit érintő ’utcai’ kérdésekkel foglalkozik játékos módon. A TACS műfaji előképei között szerepel a happening és a fluxus. Az utcát választva kiállítótérként és színpadként a műfaji határok teljes eltörlése a cél, a megszokott és elunt életterek újragondolása és átértelmezése, a járókelők, mint közösség bevonása művészetbe. 

Enyhítendő a bulisabb esték mellékhatásait, takarítást szervez a hetedik kerületben az Azért Egyesület - Az Élő Erzsébetvárosért március 14-ére, vasárnapra. A Szimpla Kert által kezdeményezett szervezet jelenleg 22 belső-erzsébetvárosi vendéglátó egységet tömörít, ezek képezik majd a Forradalmi Nagytakarítás útvonalát. Az aktivistákkal kiegészült és seprűvel, gumikesztyűvel felvértezett dolgozók mindenkit várnak reggelire és eligazításra délelőtt 10 órakor a kert mozihoz (VII. Kazinczy u. 14.). 

 

Az üzletek környékén erre a napra konténereket helyeznek ki, ahol az évi lomtalanítási hullám előtt már lehordhatók az elnyűtt, elkopott, megunt, elromlott holmik. Ezek elszállításáról szintén gondoskodnak. Az egyik fontos állomás a Klauzál téri nyilvános illemhely lesz, amelynek üzemeltetését a tervek szerint az egyesület vállalná fel.

Nem titkolt szándék, hogy szeretnék kivívni más talponállók és boltosok rokonszenvét, és bevonni őket is munkába, hiszen ha mindenki csak a saját portája előtt seper, már kevesebb kutyagumit és "vizes" tócsát kell kerülgetnünk.

Tágan értelmezte a kirakatrendezést az a két tervező, akik a Budapesti Tavaszi Fesztivál pályázatára interaktív dekorációt álmodtak az egyik hetedik kerületi pénzintézet (Dohány utca 65.) oldalára. A megvalósított pályamunkákra a rendezvény honlapján lehet szavazni. Nekem már van kedvencem...

 

A március 1-étől látható, Petthing névre keresztelt játékos PET-palackfal 25 cm-re áll ki az eredeti falsíkból, elemei lecsavarozhatók, átcsavarozhatók, üzenetet rejthetnek vagy világíthatnak. A mintázat érdekessége, hogy nem törődik a kiarakat eredeti kereteivel, kimászik abból, és átterjed a frontoldali kőhomlokzatra. “Ezzel a gesztussal megváltoztatjuk az eredeti szigorú építészeti struktúrát és egy organikusabb változtatható felületet hozunk létre” – írják az munkáról.


Az alkotási folyamat itt azonban még nem áll meg. A művészek jó érzékkel terjesztették ki a művet egy közösségépítő folyamat irányába: Ötletelj! Rakd ki! Fotózd le! Küldd el! a petthing2010@gmail.com –ra, és ők majd jól kirakják a blogra. Íme az enyém:

Stáb:

tervezők: Kukucska Gergely (D1618), Baróthy Anna (Szövetség'39)

csapat: Kolozsvári Csenge, Tímár Dorka, Szolga Zsófia, Szabó Ádám Csaba, Luntz Donát, Weiser Balázs, Horváth Anett 

Let's meet Böske

2010.03.03. 00:12

Március 3-án a korábbiakhoz hasonlóan, a hónap első szerdáján Böske találkozó a Szimpla Kertben az emeleten délután 6 órakor. Ha érdekel Erzsébetváros, és az itt zajló események, kavarások, lehetőségek, csatlakozz és hallgasd meg a meghívott előadókat és az önkéntesek beszámolóját. 

Ismerkedj meg Böskével a facebookon is, tudj meg többet működéséről, és kövesd a tavaszi aktivitásokat.

3, 2, 1 ...

2010.02.20. 16:46

Romkocsma, zsidónegyed, ingatlanpanama, zsebpark, macskakő, díszburkolat, lokálpatrióták, albérlők, kutyapiszok és több száz éves por … ez mind együtt a 7. kerület – és ennél még sokkal több is.

Keressük az erzsébetvárosi életérzést!

 

 

süti beállítások módosítása